Sunday, December 6, 2009

Jodoh Itu Ketentuan Tuhan

Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk keseberang. Kalau panjang jambatannya, jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.. Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda dalam doa-doa lewat solat. Allah itu Maha Mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat. Yakinlah pada janji-Nya kerana kita orang yang beriman.
Biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr. Right dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar-benar mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah. Kita juga selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah dihati kita, alangkah bahagianya orang itu. Hakikatnya, apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah, kita ditimpa pelbagai karenah. Tidak mustahil pula orang yang memandu kereta mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan.
Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang motosikal itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta. Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar-benar membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda pasti ada baik dan buruknya.
Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebagai saluran yang betul untuk melepaskan syahwat tapi ramai juga orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus. Ramai orang menempah neraka sebaik melangkahkan kaki kea lam berumahtangga. Bukankah dangan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut bertambah? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka? Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asal impian menjadi nyata?
Jika tidak sanggup bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu bergelar ibu ayah, belajarlah dulu. Jika belum bersedia untuk bersabar dengan karenah anak-anak, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi setelah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.
Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar-benar mengerti segala tuntutannya. Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus-putus bagi yang menjadikannya gelanggang untuk menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia-rahsianya. Berkahwinlah demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong-lorongnya agar jemputan itu mudah sampai.
Kadangkala Allah sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya, kemana menghilangnya sinar. Rupa-rupanya Allah nak hadiahkan kita pelangi. Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi ada imbas kembali. Hati remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada.Parut lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada. Kekayaan yang paling kaya adalah akal, kemiskinan yang paling besar adalah jahil, keburukan yang paling hodoh adalah sesat.
Tidak berguna adanya mata andai tidak dapat melihat, tak guna adanya hati kalau tak tahu menilai. Nilailah hati itu dengan teliti sebelum pergi mengundur diri kerana segalanya bermula dengan niat yang bertempat di hati.

Friday, October 9, 2009

Wishing for the best

Hepi Besday to kak la... i wish u all d best in the world. Anje harap kak la dapat sume yang best best. Hidup yang best, kawan yang best, pakwe yang best dan semua la yang best. Luv u alwizzzzz. Sori coz curik gamba dari blog kak la...hehe...Peace
"It's amazing when strangers become friends, but its sad when friends become strangers. I never want to lose u as a friend! "

Saturday, October 3, 2009

Raye Punyer Ceghite...ate...

" Berlalulah sudah Ramadhan, Sebulan berpuasa,
Tiba Syawal kite rayakan, dengan rasa gembira ......."

10 hari aku cuti raye kat kampung. Raye tahun ni macam raye tahun2 lepas gak. Maybe tahun ni kurang meriah coz ade abang aku yang tak balik. Wish ari raye pun tak. Sian ngan mak abah aku bile kenangkan anak die yg sorang tu. Tapi seb baik ade anak dare sorang ni..xpe abah, xpe emak..anje kan ade..huhu..sedih la plak. Takpela, kite tinggalkan cite sedih tu. Meh sini aku cite ape yang aku dok wat mase cuti raye ari tu...
First day sampai kg je terus g shopping ngan mak aku. Mak beli karpet, tikar n banyak lagi la. Mak i ni memang kaki shopping. Abah selalu je bising kat aku n aku slalu cakap kat abah " bior le bah...".


Esoknye pulak bawak opah p giant n kedai perabot. Dah lame tak bawak kete so bnyk kali gak kete mati2. Seb baik selamat pegi n balik. Opah beli bnyk perabot. Aku pulak beli tempat tv baru utk rumah. Berseri gak la umah aku nnt.
Hari sabtu pun sampai. Ramai je yang dah balik dari KL. Abang udin pun dah sampai. Nampaknye tahun ni just ade aku n abg udin je la. yang lain sume braya kat kg bini diorg..
Malam raye biasela.Sgt sebuk sekali. Penat gile aku. Sume bende nak kene wat. Lap pinggan mangkuk, masaak ketupat palas, masak gulai ayam kampung, rebus nasi impit n masak laksa. Sedapnye laksa aku.hehehe..angkat bakul la plak...penatnyer tidak terkate..yela..sape lg nak wat klu bukan aku..
Pagi raye cam bese pg semayang raye kat masjid dan ziarah kubur arwah atuk. Balik jer terus la bersalam salaman ngan famili. Sedih sangat. Banyk je rasenye dose aku ngan mak abah..sume kumpul kat umah atuk..meriah sgt................
Petang tu terus salin pakai baju raye yang ke 2. Biasela org byk baju raye..hehe
Ramai gak org dtg umah membuatkan aku penat melayan org..tapi takpe, biasela raye..
Hari kedua n ketige baru pg berjalan umah sedara. Untuk hari2 yang seterusnye banyak duk umah n tgk tv jer...hehe..tapi sanagt bahagie rasenye dapat duk kat umah...
Hari ahad dah balik kl. Malasnyer nak g keje. tapi hidup mesti diteruskan. Peace


Tuesday, September 8, 2009

Thursday, August 13, 2009

Birthday datang lagi…..

14hb Ogos menjelma kembali…pada tarikh ini umur aku akan meningkat ke satu nombor yang aku xnak tulis kat sini..bak kate abah..”nak dekat 30 dah anak aku ni”…abah, please don’t mention that…

Nevertheless, I hv to accept the fact…seseorang ade berkate “Birthday is just a birthday, forget about what it counts, but care about what you’ve achieved so far”.

I already achieved a lots….so, move on and ENJOYYYYYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Semalam dah dapat early present from kekawan aku kat Maybank ni…diorang belanje makan Kenny Rogers..So, kenkawan aku yang lain ( papet,cmex,kak la, niza, cuna…sekadar menyebut beberapa name) ble lg???? heheh….

Hari ni plak dapat besday gift dari dayah…tgk la gamba2 kat bawah ni…cute tak???

Thanks dayah…………..love u….


Wednesday, July 22, 2009

Weekend : Balik Kampung…


Weekend lepas aku balik kampong. Siap ambik cuti ari jumaat and isnin. Kunun2 nyer nak start kemas rumah utk raye. So nanti raye takdelah teruk sangat nak kemas rumah. Tapi…kite hanya merancang , Allah S.W.T yang menentukan…..

Jejak kaki je kat kampong terus demam….ape pun takleh wat…dengan tekak sakitnye…sedih..sedih…plan nak pi Telok Batik ngan Famili pun tak jadi….huhu…

So, aku demam dari jumaat sampai le isnin…duduk la memerap n berehat kat umah..seb baik bukan HINI…coz dalam bas yang aku naik tu mmg ade 3 ekor mat salleh…nak balik KL isnin tu baru le ok skit…Alhamdulillah…

Friday, July 3, 2009

aku ke ni?

* Bekas kekasih saya adalah.. [password kepada sume email saye]
* Saya sedang mendengar... [lagu jejake idaman]
* Mungkin saya patut.. [berdiet...ahaks...]
* Saya suka... [karaoke.......suke sangat]
* Sahabat-sahabat saya... [ramai yang tak kawen lagi....seb baik....kat NZ ade sorang]
* Saya tak paham... [nape collegue sy kate sy ni lemah lembut...saye ni brutal oooo...]
* Saya kehilangan.. [bayk sangat hanset.....]
* Ramai yang berkata.. [aku pandai masak<---ini idea papet]
* Cinta itu adalah... [satu perkongsian...kene sudi memberi dan menerima seadanyer...]
* Di suatu tempat, seseorang sedang... [mane aku tau...buat ape2 yang patut la kut...]
* Saya akan cuba... [meningkatkan self confident level sy ]
* Ayat SELAMANYA membawa maksud.. [forever....aku harap relationship ngan kengkawan aku tahan utk SELAMANYA]
* Telefon bimbit saya.. [slalu bertukar-tukar..for now its Nokia 5800 express music..berazam nak pakai 4 thn]
* Bile saya terjaga... [tgk jam kat hanset....awal lagi ni..leh sambong tdo lg..huhu]
* Saya paling meluat... [ngan orang2 yang gedik...menyampah....pas2 ngaku semue bende yang org ade die pun ade gak]
* Pesta/parti adalah [bergumbira ngan kengkawan...]
* Haiwan yang paling comel penah saya temui... [tak penah jumpe pun....]
* Peringkat umur yang paling menyeronokkan saya ialah... [sume peringkat pun ade sronok dan ade yang tak seronok]
* Hari ini.. [aku masak laksa....nyum nyum...sedapppppppppppppp]
* Malam ini saya akan.. [tgk tv cam besa]
* Esok pula saya akan.. [berehat kat umah...sebab esok hari ahad....]
* Saya betul2 inginkan.. [membahagiakn parents sy...bcoz kebahagian parents sy adlh kebahagian sy..dan untuk memberi mereka bahagia sy kene mencari soulmate sy..camne la kan..]
* Ketika anda lihat wajah anda di hadapan cermin pagi ini.. [x tgk cermin lagi pg ni..camne la muke aku skun..]
* Pusat membeli belah atau arked permainan... [tempat untuk menghabiskan duit....]
* Makanan barat atau jepun.. [nak due2 bleh.....]
* Bilik yang terang atau gelap.. [of course la gelap...baru best..]
* Makanan segera adalah... [mee maggi, cepat dimasak sedap dimakan]
* Ayat terakhir yang anda telah katakan pada seseorang.. ["udah la Seng"...coz seng tak habis2 memuji kesedapan laksa aku sambil menghirup kuah laksa...]
* Siapa yang anda ingin tag.. [tak tau nak tag sape lg sbb rasenye papet dah tag sume org..bior le aku beralah..]

Thursday, July 2, 2009

What Two Brothers Taught Me

Last weekend I found myself in the kampong where my father was born; a secluded little village called Parit Nipah, near Muar. Now, after a week has passed, why I was there in the first place is no longer as important as what I had experienced with my friend, Jamil, while I was there.

Jamil and I grew up together. But life - being what it is - had not dealt him very many good hands through the years. Though he works hard, and is in many respects smarter than I will ever be, he has never managed to make it out of Parit Nipah. Today, he supports his wife and five kids by tending to a small plot of rubber trees and doing odd jobs in and around the village.

On my last day at Parit Nipah, I was walking with him and his two sons to the local surau. The elder boy, Din, is six and the younger one, Zam, is four: both polite and respectful little boys. Having spent time with both of them day before, I knew that Jamil - despite the disadvantages he faced - had brought them up well. I was as proud of them as if they were my own.

The walk to surau took us past a small, dusty provision shop. That was when the trouble began. The boys had fallen behind, and Zam (the younger one) was throwing a tantrum. I urged Jamil to turn back and investigate. He just shook his head slowly and asked to let the boys be. As usual, I ignored him and went to see the boys anyway.

From the distance I could make out that Zam wanted a small Kit Kat - the two-finger variety that cost RM1.20 - and his brother, Din, was trying his very best to pacify him. It was then that I heard Din pleading with his younger brother. As he was rubbing his brother’s chest he said “Adik, please don’t cry. Ayah bought that for you just after Raya, remember? Ayah doesn’t have money to buy us everything we want. Please don’t make Ayah sad. Ayah is sad enough already.”

That was when my heart broke. In front of me was a six year old who was more concerned with his father’s feelings than anything else in the world. Before I could rush into the shop to get him his Kit Kat, Din had managed to pull Zam away from the shop. As they walked past me, I heard Din whispering to his brother “When Ayah as money, he will buy you the Kit Kat, OK? Come, along now. Stop crying. Please don’t make Ayah sad.”

After prayers we walked home, all four of us, together. When we got to Jamil’s house, I excused myself and went out to get a whole box of Kit Kats for the kids. When I got back, the kids were already asleep. I handed the box of chocolate to Jamil and asked that he give them to his children. I could see the gratitude in his eyes. But there was also something in them that was disturbing.

“Why? What’s wrong, Jamil?” I asked.

“I was afraid of this.”

“Why? No harm in giving them chocolates once in a while, right?”

“You don’t understand, my friend! What if they get used to this? What happens when they want this and you’re NOT around?”

At this, I almost broke down. I put my arms around my friend and told him that as long as I lived, his children will always have chocolates.

That trip to Parit Nipah reminded me that life, despite its twists and turns, has been very good to me; but at the same time, I had taken too many things for granted for far too long


Wednesday, July 1, 2009

*AUGUST*

* Loves to joke

* Attractive

* Suave and caring

* Easily jealous

* Brave and fearless

* Firm and has leadership qualities

* Knows how to console others

* Too generous and egoistic

* Takes high pride of oneself

* Thirsty for praises

* Extraordinary spirit

* Easily angered

* Angry when provoked

* Observant

* Careful and cautious

* Thinks quickly

* Independent thoughts

* Loves to lead and to be led

* Loves to dream

* Talented in the arts, music and defense

* Sensitive but not petty

* Poor resistance against illnesses

* Loving and caring

* Loves to make friends


Tuesday, June 30, 2009

My First Time……


Helloooooooo…..rase gugup plak bile first time nak menulis nih. Macam2 dalam kepala otak tapi tak tau nak cite yang mane dulu. Sebenarnye aku ni memang jenis yang tak reti meluahkan perasaan. Tak pandai nak tulis ayat yang superb2. Mase SPM dulu pun BM dapat C. Ish3, teruk gile kan. Nak kate pandai cakap Mat Salleh pun tak jugak. So sorrylah klu penulisan yang pertama ni cam merapu-rapu je. Maklum la….First Time….hehe. Tapi sume bende kene ade first time.Klu tak, nanti kite asyik kat takuk lame jer. Aku selalu takut nak mulakan bende yang baru dalam life ni. Ragu2 samada perubahan yang datang tu mendatangkan effect yang besar dalam hidup aku. Sekarang pun macam tu. But slowly, aku akan try ubah sikap aku yang satu ni dan macam2 sikap negative lagi yang aku rase aku nak ubah…hehehe…

I dedicate this pic to all my friend out there…..